Izdelava velike mandale – korak po korak

Each person’s life is like a mandala – a vast, limitless circle. We stand in the center of our own circle, and everything we see, hear and think forms the mandala of our life. – Pema Chödrön

Mandala ni samo zate, ki jo prejmeš, ampak tudi zame, ki jo delam. Je prenos energije od mene do tebe, od vsega v vse. Izdelava kvačkanih mandal je nekaj najboljšega, vendar lahko traja tudi 3 tedne, da pridem do zaključka. Zakaj? Spodaj so moji koraki izdelave zadnje mandale.

🧶 Izbira preje

Že to lahko traja in traja 🙂 Obstaja več podjetij, ki se ukvarja z izdelavo prelivajoče se preje. Pametno je počakati kakšne akcije (za posebne praznike ali pa Black Friday). Nekateri imajo opcijo, da pri nakupu večje količine dobiš popust ali pa brezplačno poštnino. Obstajajo tudi različne variante glede sestave preje (akril, bombaž, merino…). Sama sem ugotovila le, da je dobro, da je vsaj polovico bombaža, ker potem se končna oblika mandale, ko je napeta na obroč, ne povesi. Fino je, če je klobčič kar velik; vsaj za 800 metrov ali 1000m je še bolje.

Preja v klobčiču, ki se preliva

🧶 Izbira vzorca/slike mandale

Še ena stvar, ki lahko traja in traja 😂. Običajno se obesim za 2 dni na Pinterest in pregledujem vse možne vzorce, si predstavljam, kako bi kaj izgledalo, štejem vrstice,… Se je že zgodilo, da sem naredila že kar nekaj krogov mandale in ker mi ni bila všeč, sem jo celo podrla ter začela znova z drugim vzorcem. Tiste vzorce, ki so mi najbolj všeč, si naložim na računalnik, ter si jih tako še bolj podrobno pogledam. Ko izberem pravega, si ga povečam, preverim, če je vse berljivo, si ga natisnem,…

Mandala v velikosti 1 metra, če se kvačka z 2mm ali 2,5mm kvačko, mora vsebovati cca 40-50 krogov/vrstic. Če je 90cm, potem je tega od 36-45.

🧶 Kvačkanje mandale

Mandala se vedno začne na sredini in se jo potem krožno kvačka. Začetki so lahko ali kot nizanje verige in potem, ko se jo združi, se vanjo kvačka ali pa se kvačka v čarobni prstan. Ker so na diagramih običajno (ampak tudi ne povsod) zapisane vrstice, potem se lažje sledi. Meni pomaga, da si tudi nekam zapišem, kje sem ostala (pri kateri vrstici). Na začetku mandala izgleda… katastrofalno. Vse je zgubano, lahko se tudi zvija, vzorec se ne vidi dobro… Ampak ne obupat, ker na koncu je rezultat magičen ✨✨.

Kako se bere diagrame/vzorce si lahko prebereš TUKAJ.

Ne svetujem delanja mandal med gledanjem tv-ja ali poslušanjem kakšnih ‘podcastov’, ker je naslednji dan verjetno potrebno podreti kakšno vrstico ali dve. Na žalost je tako, da šele, ko narediš naslednje vrstice, lahko opaziš napako s prejšnje. Lahko je to res mini napakica, ki ti pa, če je ne popraviš, v naslednjih vrsticah naredi pravo veliko težavo. Bolj zbrano kot delaš mandalo (hint, hint, meditativno stanje), manj napak je. Sicer jih je pa lahko pri branju diagramov (kjer mogoče spregledaš kakšno majhno zanko), lahko neomejeno veliko 🤭🤭🤭.

Dnevi gredo mimo in mandala napreduje. Pri meni je napredek odvisen od tega, koliko imam ostalih obveznosti, učenja otrok in podobnega. Zanimivo je to, da lahko kvačkaš veliko časa, preden se barva zamenja, saj je krog na sredini manjšega obsega in se hitreje napreduje ter tudi ista barva je za več vrstic.

Na teli sliki izgleda, kot da je še vedno ista barva, vendar se na robovih že vidi sledi bele.

Najlepše je, ko se začnejo barve očitno prelivati. Takrat se za en krog/vrstico porabi veliko več časa; se tudi zgodi, da cel dan delam samo enega. Zato imam pri sebi vedno označevalce, s katerimi si označim, kje je začetek kroga ter kje sem ostala. Na lističu imam pa zapisano, v katerem krogu sem.

In potem še ena razočaranje, ko mandala izgleda spet…katastrofalno. Kot da barve ne pašejo, vse deluje nek zmazek 😆. Aaampak..je treba verjet v svoje roke in delo….

Mandala, ki je zamenjala že 3 barve: roza, belo, svetlo sivkasto in temneje sivo.

… ker na koncu, ko se mandalo napne na obroč, si lahko rečeš šele…WAW! ❤️❤️❤️❤️ Sama mandale napnem na kovinski obroč, saj tako lahko lepo obdrži obliko. Še prej izmerim, če je potrebno še kakšno vrstico ‘doštukat’, da ne bo mandala premajhna. Potem z označevalci začnem s pritrjevanjem mandale na obroč (na spodnji sliki jih je na polovici obroča, ostalo sem že nakvačkala). Ko gre preja proti koncu…se rado… no, rado se zgodi, da cel čas rešujem preostalo prejo, ki se je popolnoma zafacljala, namesto, da bi dokončala mandalo. Včasih se mi zdi, da bolj kot rešujem en del, bolj se mi zapleta en drugi.

Mandalo potem kvačkam okoli obroča, tako da jo lepo napnem, pritrdim in da izgleda zaključen izdelek. Šele ko je mandala na obroču, vidim ves vzorec, vidim prelivanje barv in vidim, da je bilo prav, da sem prej zaupala vase 😇.

Čisto na koncu….izgleda pa mandala takole:

P.S. Nogavični styling je pa MUST pri slikanju 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

P.P.S. Javi se mi, če želiš, da tudi tebi mandala popestri življenje ali pa zid: @ minddala.art@gmail.com

Valentinovi srčki ❤️❤️

Priznam!! 🤔🤔 Ne maram Valentinovega, pa čeprav je na ta dan moj God, pa čeprav je takrat vse srčkasto in lepo in […]