Valentinovi srčki ❤️❤️

Priznam!! 🤔🤔

Ne maram Valentinovega, pa čeprav je na ta dan moj God, pa čeprav je takrat vse srčkasto in lepo in prijazno ❤️❤️.

Ne maram ga zato, ker je postala obveza, nuja in trgovine so zagrabile to kot res veliko priložnost, kako napasti čustva kupcev. Kako izkoristiti sram, frustracijo ali pa krivdo nekoga, ker je točno na ta dan pozabil podariti nekaj osebi, ki jo ima rad. Sploh pa, kdo je rekel, da je treba kupovati, podariti, dati? Če pa posežemo še dlje, sedaj obstaja že anti-Valentinovo. V glavnem, totalna zmešnjava, v katero se ne bom (več kot sem se že) spuščala 🤨.

Tokrat za Valentinovo raje naredite nekaj s svojimi rokami, s svojim časom. Cel čas izdelave bo ta oseba v vaših mislih in srčku ❤️, hkrati bo pa to najlepši poklon, ker bo unikatno, pa čeprav bo končni izdelek lahko postal malce čuden (glej video 🙄).

Za kvačkane srčke potrebujete:

❤️ Prejo (rdečo ali poljubne barve, debelina je tudi poljubna)

❤️ Kvačko (jaz sem uporabila 5mm, ker sem imela prejo tako debelo)

❤️ Iglo za šivanje

❤️ Škarje

❤️ Osebo, katera bo prejela to prelepo darilo

❤️Polnilo (ne se smejati, jaz sem uporabila staro nogavico – boljše bi bilo namensko polnilo, vendar v teh časih se je potrebno znajti) 🤣🤣🤣

Velikost samega srčka je odvisna od debeline preje in kvačke. Lahko izberete res debelo prejo in posledično tudi kvačko, pa bo srček večji. Lahko pa naredite kakšnega mini (kot spodnji na sliki) – sicer ga bo nekoliko težje skvačkati 😋 Lahko se srček da na obesek, lahko se ga da na verižico, če je dovolj majhen ali pa na uhančke 📿 ✨✨

Preizkusila sem več različnih izdelav srčkov, nekateri so prišli preveč debeli, nekateri so imeli čudne zgornje dele, … Na koncu sem se odločila za spodnjega, ki sem ga sama zapisala ter obdelala, ker se mi je zdel še najlepši in ne preveč zahteven za izdelavo.

Navodila korak po korak:

  1. ❤️ Najprej naredite čarobni prstan/obroč (magic circle; trikrat ovijete prejo okoli prsta, s kvačko greste pod prvi dve niti in tretjo zagrabite ter jo povlečete na drugo stran), nato takoj naredite eno verižico in v prstan nakvačkate 6 gostih petelj (single crochet).

2. ❤️ Povlečemo za prejo, tako da se naš prstan zapre in nastane pol-krog.

3. ❤️ Nadaljujemo kar naprej in izdelka ne obračamo. Nadaljujemo v ritmu 1-2-1-2-1-2, kar pomeni, da v prvo gosto petljo (iz prvega kroga) naredimo eno gosto petljo (single crochet), v drugo gosto petljo pa kar dve. To skupno ponovimo trikrat, tako da imamo na koncu 9 zank.

4. ❤️ Podobno kot zgoraj, v tem krogu gremo 1-1-2-1-1-2-1-1-2; v prvo zanko eno gosto petljo (single crochet), v drugo zanko eno gosto petljo in v tretjo zanko dve gosti petlji. Dobimo 12 zank.

5. ❤️ Če izdelujemo prvi vrh, potem pustimo nekaj preje (ker jo bomo potrebovali, da bomo dva vrha združili med sabo) in jo odrežemo. Nato naredimo po prvih štirih korakih še drugi vrh, vendar pri njemu preje NE odrežemo, ampak nadaljujemo s kvačkanjem.

6. ❤️ Po zgornjih korakih bi morali imeti 2 vrhova, en je še ‘na kvački’ (rekli mu bomo 2), drugi pa ima odrezano prejo (rekli mu bomo 1). Pri vrhu 2 damo kvačko skozi naslednjo zanko na vrsti in prav tako skozi naslednjo zanko, ki bi prišla na vrsto pri vrhu 1. Navijemo prejo in jo potegnemo skozi obe zanki. Nato na vrh 1 naredimo 10 gostih petelj. Zadnji dve petlji vrha 1 preskočimo in prav tako preskočimo prvi dve petlji vrha 2. Nadaljujemo z 1 gosto petljo v vrhu 2.

7. ❤️ Kvačko nekoliko pustimo na strani in vzamemo nit, ki je ostala, ko smo odrezali vrh 1. Damo jo na iglo, vrhova obrnemo in ju zašijemo skupaj (med tistima dvema spuščenima zankama pri vsakem vrhu). Iglo potem damo dol s preje in to prejo vkvačkamo v goste petlje, ki jih delamo naprej po vrhu 2.

8. ❤️ Na vrhu 2 naredimo skupno 9 gostih petelj (eno smo naredili že zgoraj, naredimo jih potem še 8). Na koncu je skupno 20 zank in oba vrhova srčka sta združena. Z zgornjimi navodili smo šli okoli njiju in ju združili ter zašili skupaj.

9. ❤️ Sedaj nadaljujemo svoje delo naprej v krogu; naredimo 3 goste petlje v zanke, ki sledijo. Nato združimo dve zanki skupaj (kot eno skrito zanko). To ponovimo še 3x – torej skupno 4x. Ostane nam 16 zank okoli obeh vrhov.

10. ❤️ V naslednjem krogu naredimo 16 gostih petelj (SC) in že počasi vidimo obliko srčka. Še vedno imamo 16 zank na koncu.

11. ❤️ V naslednje zanke delamo: 1-1-2 skupaj. To ponovimo 4x; torej 1 gosta, 1 gosta in nato dve zanki združeni. Na koncu tega kroga je 12 zank.

12. ❤️Zadnje kroge (do konca/špice) delamo po ritmu: 1-2skupaj, 1 gosta petlja in nato dve petlji skupaj. Ponovimo približno 4x, lahko tudi manj, odvisno, kako gosto prejo imamo.

13. ❤️Ko pridemo do konca pustimo nekaj preje in jo odrežemo. Nataknemo iglo na ostanek in še nekoliko zašijemo spodnji del. Nato povlečemo prejo skoz celoten srček, da zaključimo.

Video posnetek: KLIK