Lovilec SANJ

Vsak lovilec sanj nosi svojo zgodbo. Vsak je unikatno narejen, s svojo energijo.


Pripadniki starih kultur so sanjam pripisovali velik pomen, ker so verjeli, da so sanje povezava z božanskim in da so v njih skrita sporočila prednikov. Po legendi severnoameriških Indijancev (primarni izvor naj bi pripisovali plemenu Ojibwa) naj bi lovilci sanj ujeli dobre sanje in ji spustili navzdol po perescih do osebe ki spi pod njimi, slabe sanje pa naj bi ušle skozi mrežico.

O nastanku lovilcev sanj obstaja več legend, a vse v bistvu nosijo isti pomen: obramba pred slabimi mislimi, idejami, sanjami, energijami, dušami …

  • Prva govori o bolnem šamanu, ki je bil okužen s slabimi sanjami in vizijami. Oborožen z zdravilnim kolesom se je odpravil v gozd ter tam zaspal pod drevesom. Čez noč je čez kolo, ki je viselo nad njegovo glavo, pajek spletel svojo mrežo, na sredini pa pustil praznino. Vanjo se je ujelo pero sove, ki je v tem času priletela mimo. Šaman se je iz spanca zbudil kot prerojen, odpravljene so bile tudi slabe sanje in misli. Ko je v kolesu zagledal pajkovo mrežo in pero, je ozdravitev pripisal kar temu ter začel ugotovitve širiti dalje.
  • Druga govori o ženski pajku po imenu Asibikaashi, ki je bila zaščitnica otrok. Varovala jih je pred slabimi sanjami in jim omogočala miren spanec. A sčasoma so se prebivalci plemena porazgubili po Severni Ameriki, kar ji je znatno otežilo delo. Ker zanje ni mogla več paziti, so babice svojim vnukom in vnukinjam začele plesti čarobne mreže in jih obešati nad postelje. Te so ujele vse more in jih s prvim jutranjim žarkom tudi uničile.
  • Tretja se začne z Lakoto, spiritualnim voditeljem, ki je na gori dobil vizijo. Prikazal se mu je Iktomi (veliki šaljivec, prevarant in iskalec znanja) v podobi pajka in z njim v svetem jeziku spregovoril o ciklu življenja. Med govorjenjem je s tal pobral obroč iz vrbe, ki je imel obešeno perje, konjsko dlako, bisere in darove, ga začel vrteti in tkati sveto mrežo. Vsak cikel prinese sile, tako dobre kot slabe, ki lahko vplivajo na življenje. Če prisluhnemo dobrim, nas bodo vodile v pravo smer, če pa prisluhnemo slabim, smo lahko na koncu močno ranjeni. Ob končanem govoru mu je izročil prvi lovilec sanj, za katerega je rekel: »To je popolni krog z luknjo na sredi. Z mrežo pomagaj ljudem doseči cilje. Naj svoje ideje, sanje in vizije dobro uporabijo. Če verjameš v velikega duha, bo mreža filtrirala tvoje dobre ideje in ujela slabe.«

Sestava – simbolika

Vsak del lovilca sanj ima svoj posebni pomen.

  • Obroč je med številnimi Indijanci simbol moči in enotnosti, v tem primeru pa primarno simbolizira ravno cikel življenja. Prav tako nakazuje našo povezavo z Zemljo, naravo in vsem, kar nas obdaja, ter tako temelji na ideji, da smo vsi eno. Povezujejo ga tudi z obliko sonca in lune, ki sta v njihovi kulturi igrala pomembno vlogo. Navsezadnje je ravno sonce tisto, ki zjutraj izniči slabo in da novo energijo.
  • Mreža je glavni lovilec slabih misli in je tako seveda središče celotne umetnine. Služi kot nekakšen stražar, je pa tudi tkalec našega življenja. Mreža je popolnoma ročno delo, je kvačkana s posebnimi vzorci, katerih vsak nosi svojo energijo.
  • Peresa so na lovilcu sanj, zato da spustijo dobre sanje navzdol proti nam. Pri izbiri peresa, ki je na posameznem lovilcu, sem vedno želela doseči posebno energijo, ki jo nosi mreža in jo podaljšala v pero.
  • Bunkice, dodatki… simbolizirajo dvoje. Na eni strani pajke, ki mrežo seveda stkejo, na drugi pa dobre sanje, ki jim ponoči vseeno ni uspelo najti poti do peres in so se tako materializirale kot blagoslovljeni kamni.

Pomembno: lovilce sanj je priporočljivo redno čistiti s kadili, kot je posušen žajbelj, in ga postaviti kdaj tudi na sonce –  tako se osvobodijo vseh slabih energij.