Velika MANDALA

“Each person’s life is like a mandala – a vast, limitless circle. We stand in the center of our own circle, and everything we see, hear and think forms the mandala of our life.”

– Pema Chodron


Pomen mandale

Dobesedni pomen besede ‘mandala’ v sanskrtu je krog. Mandala je duhovni in obredni simbol v hinduizmu in budizmu, ki predstavlja vesolje. Krožne oblike simbolizirajo idejo, da se življenje nikoli ne konča in je vse povezano.

Mandala predstavlja tudi duhovno potovanje znotraj posameznega gledalca. Prva raven je torej razumevanje enotnosti v kozmosu, drugič pa mora vsak posameznik najti svoje mesto v njem. Včasih je narisan kot krog, ki obdaja kvadrat z božanstvom na vsaki strani, ki se v glavnem uporablja za meditacijo in jogo. Mandale imajo poleg meditacije tudi številne načine uporabe, saj naj bi bili dizajni odstranjeni z dražljivimi mislimi in ustvarjalnemu umu omogočili, da se sprosti. Toda navsezadnje ljudje ustvarjajo in gledajo mandale, da osredotočijo telo in duha.

Kako uporabljati mandale

Mandale so simbolične podobe, ki z meditacijo na njih prinesejo globoko notranjo preobrazbo.

Prvi korak je torej, da izberete mandalo, ki vas močno privlači. Potem se osredotočite na namen, ki ga želite vnesti v svoje življenje, in nato z nežnim pogledom na zasnovo prevzamete čudovit dizajn mandale. Če vaš um začne razmišljati o dnevnih stresih, se preprosto osredotočite na lepoto mandale. Lepota mandale bi morala pritegniti vso vašo pozornost s posebnimi oblikami in barvami. Postopoma se boste počutili bolj sproščeno in lahko se bo pojavil občutek lahkosti in intuitivnih misli. Dovolite si, da plavate z njo in če vaše misli začnejo pohajkovati, se preprosto sprostite in ponovno usmerite svojo pozornost na mandalo.

Barve mandal

Nekatere barve se lahko uporabijo za privabljanje določenih stvari v vaše življenje. Imejte tudi to v mislih, ko si izbirate sebi primerno mandalo.

  • Rdeča: moč, energija, strast
  • Roza: ljubezen, ženstvenost, intuicija
  • Oranžna: ustvarjalnost, samozavedanje, preobrazba
  • Rumena: modrost, inteligenca, smeh, sreča
  • Zelena: telesno zdravljenje, psihične sposobnosti, narava, skrb
  • Modra: čustveno zdravljenje, notranji mir in meditacija
  • Vijolična: duhovna osredotočenost
  • Črna: globoko razmišljanje, skrivnostnost, individualnost